www.balkan-turizam.net

Bosna i Hercegovina: Posetite Mostar

Ako se dvoumite, odmah da vam kažemo, nemojte to da radite!  Mostar se jednostavno mora posetiti. Nekako to sebi zabeležite u “malom mozgu” evo i zašto… Ono što vam prvo padne na pamet kada, balkanskom turističkom rutom dođete u ovaj “kameni” grad  je činjenica da Mostar prosto fascinira. Nema takvog grada, nema takve reke, nema takvih ni  dućana, a ni prepoznatljivog  Starog mosta nigde na ovoj našoj planeti. Možda i ima, ali neka nas neko demantuje. “Ovo mi izgleda kao što smo videli tamo, isto je kao kad smo bili” ne znam ni ja gde, e na to zaboravite. Šalu na stranu, turizam u ovom hercegovačkom gradu odavno je na prvom mestu kao privredna grana. Većina mostaraca živi od turizma, a to je veliki plus za sve nas. Velika ponuda smeštaja, hrane, o kulturnoj baštini da ne govorim,  samo nam pokazuje činjenicu  da je ogromna konkurencija, a to pogoduje samo nama turistima.

www.balkan-turizam.net

Velika ponuda smeštajnih kapaciteta

 

Prvi korak je potraga za adekvatnim smeštajem, da to bude blizu Neretve i centralnih dešavanja u samom jezgru grada. Tu će vam pomoći sajtovi AirBnB, Booking i slični. Mi smo odvojili nekoliko pa sami procenite AirBnB i booking.com . Imajte u vidu, kao što sam i naveo već, konkurencija je ogromna tako da se ne sekirajte da li će to biti baš onako kako ste želeli. Mi smo rezervisali preko bookinga, uplatili po dolasku vlasniku smeštaja i te muke se rešili veoma brzo. U krajnjem slučaju i ako vam se nešto ne dopada, lako možete da se prebaciti u drugi.

www.balkan-turizam.net

Stari most

Pošto smo imali sreće sa smeštajem, jer je pet minuta peške do mosta, kao u Parizu kada idete da vidite Ajfelov toranj, tako i u Mostaru, brže bolje, hajmo na Stari most. Svi smo ga videli preko raznih fotografija, tv reportaža, ali nije to, to dok nešto ne osetiš. Uglačanom kaldrmom, koja ume da bude klizava poprilično vrlo brzo nailaziš na prelepo zdanje čuveni Stari most na Nerevtni koji nešto deli, ali i sigurno spaja. Visok 24 metra na najvišoj tački, dugačak 30, sa širinom luka od 4 metra. Kako navode stručnjaci, ovaj most na Neretvi je najveće arhitektonsko dostignuće svog vremena. Sagrađen je 1557. godine po nalogu Sulejmana Veličanstvenog, a izgradnja je trajala oko deset godina. Nakon ratnih razaranja srušen je 1993. a obnovljen i otvoren za javnost u junu 2014. Prvi skok sa mosta je zabeležen 1667. godine a od 1968. održava se svakog leta i formalno takmičenje. Most je od 2005. uvršten u UNESCO kao zaštićen spomenik.

www.balkan-turizam.net

 

Prilaskom ka mostu su poznati “Mostarski dućani”  suveniri, poslastičarnice, po koji restoran takođe, ali i oštar  ugao gde možete da uslikate most, “odradite selfi” mada gde god se okrenete ne gasite telefon ili fotoaparat, sve je na svoj način zanimljivo. Prelaskom sa leve na desnu stranu Neretve postoje stepenice koje vode skroz do hladne Neretve gde se možete osvežiti, umiti i rashladiti noge. Fotografija ispod govori sve.

www.balkan-turizam.net
www.balkan-turizam.net

 

Ćevap mora da legne

E kad ste završili sa mostom posle te euforije, uz desnu obalu Neretve sa pogledom na isti redom su poslagani restorani uz vodu, sa naravnom predivnim pogledom. Iako nismo u Sarajevu, ćevape smo “zategli” lagano. Deset u pola s lukom, pre toga kafica iz fildžana vraća 5 vekova unazad, ali treba se sad vratiti 5 vekova unapred…Brže se otrezniš nego što misliš.

www.balkan-turizam.net

Mostar prema podacima Hercegovačko –  neretvanskog kantona poseti milion turista tokom sezone. Uvršten je i u rutu turista koji sa kruzerima plove  po jadranskoj obali. Ne retko su i oni posetioci. Prema nekom našem mišljenju, “Grad na Neretvi” treba posetiti od aprila do oktobra.

www.balkan-turizam.net

 

www.balkan-turizam.net
www.balkan-turizam.net
www.balkan-turizam.net

 

 

www.balkan-turizam.net

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skoči na traku sa alatkama